back to top

TUKLI SU JE SKIDALI JOJ GARDEROBU: STRAVIČNO NASILJE U OSNOVNOJ ŠKOLI, DJEVOJČICI USTANOVLJENO 28 POVREDA

TUKLI SU JE SKIDALI JOJ GARDEROBU: STRAVIČNO NASILJE U OSNOVNOJ ŠKOLI, DJEVOJČICI USTANOVLJENO 28 POVREDA

Majka je slučaj prijavljivala školi, a odgovor je bio da su to „dječija posla“. A onda je sve kulminiralo 28. marta kada su na času fizičkog dječaci, prema prijavi roditelja policiji, pokušali da siluju djevojčicu, odnosno skinuli joj garderobu, snimali je i potom prijetili da će snimak pokazati drugima.

Porodica djevojčice tvrdi da je škola pokušala da zataška slučaj vršnjasčkog nasilja i neadekvatno reagovala. Dok se roditelji bore za pravdu, djevojčica ne ide u školu, dok dječaci koji su prijavljeni za nasilje – pohađaju nastavu. Ljekar je konstatovao da je dijete imalo 28 povreda.

Sanel Stepanović, otac djevojčice, ispričao je za N1 da je zlostavljanje njegove kćerke počelo na početku ove školske godine, kada je krenula u 5. razred. Tada je počela da se žali da ima probleme u školi gdje je, prema riječima roditelja, trpila batine, udaranje, šutiranje, lomljenje školskog pribora.

Kada je majka otišla u školu da prijavi šta se dešava dobila je odgovor da su to „dječja posla“. Nasilje se nastavilo, a potom je roditeljima upućen poziv iz škole. Otac je tada zaprijetio da će sve prijaviti policiji, a razredna mu je, kaže on, rekla da to ne radi, jer će time napraviti probleme, uznemiriti školu i javnost.

Nasilje nad djevojčicom je kulminiralo 28. marta na času fizičkog, kada dječaci odvode djevojčicu sa sportskog terena u školskom dvorištu, dvojica joj skidaju garderobu, a treći snima. Zvono za kraj časa na kratko je zaustavilo maltretiranje, ali se ono nastavilo u učionici, priča otac za N1.

– Tuku je, udaraju je, stavljaju ruku na usta. Dijete ima 28 povreda, nanetih toga dana i unazad, jer je svakog dana dobijala batine – kaže otac, navodeći nalaz ljekara koji je pregledao djevojčicu.

Ipak, ona tog dana nije prijavila šta se desilo u školi. Upitan zašto nije to uradila, odgovara da joj je bilo zaprećeno da ne smije da kaže ni roditeljima, niti bilo kome drugom šta se desilo.

– Kad te stalno neko bije i ti prijaviš i ne bude ništa…- dodaje otac.

Roditelji za maltretiranje i snimak saznaju od direktorke škole, koja je majci pokazala snimak.

– Ona je sa djetetom otišla kući. Sutradan je bila srijeda, mi sjedamo u auto u idemo u Malo Crniće u stanicu. Tu nas dočekuje policajac, dijete da iskaz, i on kaže ‚vi idite kući‘. Niti su nam rekli ‘idite u dom zdravlja’, niti ‘idite u Centar za socijalni rad’. Odlazimo izgubljeni“, prisjeća se otac kako su on i supruga počeli borbu za pravdu.

Sutradan se obratio nadležnom Centru za socijalni rad u Malom Crniću, gdje su mu rekli da su za slučaj čuli, ali da im niko nije zvanično prijavio. Otac navodi da su mu u školi rekli suprotno, uvjeravajući da su sve prijavili Centru za socijalni rad.

Poslije odvođenja djeteta na ljekarski pregled roditelji saznaju da je policija zatvorila slučaj. Upornošću ljekara i roditelja slučaj se zvanično i otvara, obavještena je školska platforma „Čuvam te“, Centar za socijalni rad, kao i Ministarstvo prosvete, koje je u školu poslalo prosvetnu inspekciju.

Nalaz inspekcije Stepanovićima je nepoznat, ali otac napominje da je u slučaju njegove kćerke prekršen zakon jer je počinilac morao da bude udaljen iz škole u roku od pet do 30 dana, a situacija je takva da njegova kćerka sjedi kod kuće, dok dječaci koji su vršili nasilje idu u školu.

Policija je protiv dječaka podnijela krivičnu prijavu, koju je tužilaštvo moralo da odbaci, jer imaju samo 11 godina i prema zakonu ne podliježu krivičnoj odgovornosti. Advokat porodice Miodrag Tadić kaže da je postupajući tužilac naložio da Centar za socijalni rad dostavi izveštaj, kako bi se utvrdilo da li eventualno može da se povede krivični postupak protiv roditelja dečaka za krivično delo iz oblasti zapostavljanje i zlostavljanje maloljetnog lica.

Da li će ovaj slučaj dobiti bilo kakav pravni epilog zavisi od Centra za socijalni rad u Malom Crniću, gdje je 15. aprila održana konferencija slučaja. Otac djevojčice kaže da je tada bio prisutan samo roditelj jednog dječaka, koji je na pitanje šta je preduzeo kada je saznao za ponašanje svog sina, odgovorio – ništa.

– Kada pitaju roditelja šta si preduzeo, kaže ništa. Kreće direktorka da priča da se to nije desilo na čašu. Mi imao snimke i dokaze da je bilo na času – ističe otac zlostavljane djevojčice.

The post TUKLI SU JE SKIDALI JOJ GARDEROBU: STRAVIČNO NASILJE U OSNOVNOJ ŠKOLI, DJEVOJČICI USTANOVLJENO 28 POVREDA first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima