back to top

Uk i Hasanović obišli ASA bolnicu: Ovo je ključni korak ka poboljšanju medicinskih usluga

Premijer Kantona Sarajevo, Nihad Uk i ministar zdravstva, Enis Hasanović s upravom ASA Grupacije obišli su danas u Sarajevu kompleks ASA bolnice i edukativno-razvojnog centra – “ASA Institut”.   

Ovo je prva privatna bolnica općeg tipa u Bosni i Hercegovini. Radovi na zgradi i unutar bolnice se privode kraju, a delegacija KS imala je priliku obići tehnički blok, te sva odjeljenja, urgentni centar, operacioni blok i pripadajuće apartmane.   

U toku su i finalne pripreme za dolazak stručne komisije u januaru 2024. za utvrđivanje ispunjenosti uslova u pogledu prostora, medicinsko-tehničke opreme i kadra za rad, na osnovu čega će ova ustanova dobiti odobrenje za obavljanje zdravstvene djelatnosti kao opšta bolnica.   

Pored zgrade bolnice nalazi se i Edukativno-razvojni centar “ASA Institut”, jedinstvena institucija za istraživanje, edukaciju, razvoj i inovacije.   

Premijer Uk istakao je značaj ovog projekta, ne samo kroz njegovu veličinu i važnost za grad, već i kroz povratak stručnog kadra iz inozemstva. Naglasio je i potrebu jačanja javnog sektora, ali i istovremeno iskazao podršku razvoj privatnog sektora u korist građana Kantona Sarajevo.  

Primarno opredjeljenje Vlade Kantona Sarajevo je jačanje javnog sektora, ali gdje god prepoznamo želju i interese poslovne zajednice za kreiranje boljih životnih uslova našim građankama i građanima, mi ćemo biti partneri. Otvaranje jedne savremene privatne bolnice izuzetno je značajan korak u unapređenju zdravstvene usluge i kvaliteta pružanja medicinske njege u Kantonu Sarajevo, ali i u cijeloj BiH. Ova bolnica će ne samo obezbjediti viši standard zdravstvene usluge već i stvoriti radna mjesta za domaće stručnjake u oblasti medicine, sestrinstva, farmacije i drugih povezanih disciplina, doprinoseći ekonomskom razvoju naše lokalne zajednice. Posebno me raduje činjenica da će se u Bosnu i Hercegovinu vratiti, i na ovoj klinici raditi, veliki broj naših vrhunskih liječnika koji su godinama pružali usluge na svjetski priznatim klinikama“, naveo je premijer Uk.  

Inicijativa poput ove, kako je dodao, predstavlja ključni korak ka poboljšanju dostupnosti vrhunskih medicinskih usluga, stvarajući prostor za inovacije i napredne tehnologije u dijagnostici, liječenju i rehabilitaciji pacijenata.  

“U konačnici, početak rada nove privatne savremene bolnice otvara mogućnost jačanja mreže kontakata sa sličnim ustanovama u svijetu i direktnu saradnju s najpoznatijim svjetskim klinikama, što postavlja nove standarde u domenu medicinskog pružanja usluga kod nas”, istakao je premijer Uk.   

Ministar Hasanović naglasio je važnost uspostavljanja mreže stručnjaka u medicini širom svijeta, a što je ostvarivo kroz ovaj projekt. Potvrdio je predanost Ministarstva kao partnera u najvećem zdravstvenom projektu nakon dugo vremena u KS.  

Prof.dr. Mustafa Hiroš, u ime ASA bolnice, istakao je da ovaj korak označava značajan napredak u poboljšanju zdravstvene usluge za građane Kantona Sarajevo i predstavlja temelj za daljnji razvoj zdravstvene infrastrukture u cijeloj Bosni i Hercegovini.  

www.tvsa.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima