USAID i Hexagon u Banjoj Luci okupili žene poduzetnice

Konferencija “DiaLab: Žene predvodnice u uključivanju dijaspore“, koja je okupila više od  50 predstavnika i predstavnica malih biznisa, civilnog društva i akademske zajednice, održana je danas  u Privrednoj komori Republike Srpske.

Organizatori konferencije bili su Hexagon Startup Design i Vlada Sjedinjenih Američkih Država putem USAID-ovog projeta “Diaspora Invest“, uz podršku Područne komore Banja Luka i Američke trgovačke komore u BiH (AmCham).

Skup u Banjoj Luci predstavlja petu po redu, nakon više održanih u Sarajevu i Mostaru, a koje kao centralne teme stavljaju posebnosti određenih pitanja kada je u pitanju uključivanje dijaspore.

– Današnja sesija jedna je u nizu radionica koje Vlada SAD-a, kroz USAID-ov projekt Diaspora Invest, održava širom Bosne i Hercegovine, spajajući uspješne ljude iz dijaspore s domaćim poduzetnicima kako bi razmjenjivali znanja, stvarali nove poslovne mreže i sarađivali. Oduševljeni smo što je u fokusu današnjeg događaja snažna uloga žena u poslovnom svijetu i pokretanju ekonomskog i društvenog razvoja kako van BiH tako i ovdje –  poručila je projekt menadžerica USAID-a Dobrila Vukmanović.

U okviru programa, učesnici su imali priliku čuti više o primjerima dobre prakse. Andrea Đerman, Milica Jovičić, Slađana Trivić, Darija Stanković i Vesna Pucar Grubor predstavile su svoje poslovne inicijative.

Nedim Hamzić iz AmCham-a, jednog od suorganizatora skupa, poručio je da je vrlo važno da se takve priče prepoznaju.

– Mi smo tu da budemo podrška svim dobrim idejama, svima kojima treba mentorstvo i umrežavanje na tom putu. Članice AmChama dolaze iz cijele zemlje i drago nam je vidjeti da smo prepoznati po inicijativama koje podržavamo i pokrećemo. Banja Luka je još jednom pokazala da je sjajan domaćin i da imamo mnogo šta naučiti iz primjera poduzetnica koje su govorile na današnjem događaju. Ovo treba biti samo još jedan korak dalje i vjerujem da će USAID kroz aktivnosti „Diaspora Invest“, ali i mi kroz AmCham, dati kvalitetne povratne informacije i nastaviti podržavati dobre ideje poput ove – zaključio je Hamzić, saopćeno je USAID-a.

(Žene.ba / FENA)

USAID i Hexagon u Banjoj Luci okupili žene poduzetnice Žene.ba.

zene.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima