back to top

Vaš Facebook nalog je hakiran? 4 stvari koje morate uraditi

Bilo da je tvoje Facebook račun hakovan ili samo ti Zaboravili ste lozinku, Meta rijetko nudi bilo kakve informacije o tome. Dakle, ako sumnjate da je vaša lozinka za Facebook procurila ili je vaš račun kompromitovan, postupite brzo. Hakeri na Fejsbuku mogu da vam zaključaju nalog i da nerviraju vaše prijatelje i porodicu.

Osigurajte svoj Facebook nalog sada i vratite ga prije nego što bude prekasno. U nastavku teksta pokazaćemo vam kako.

Kako znati da li je vaš Facebook nalog hakovan

Možete reći da je vaš Facebook račun hakiran ako primijetite jedan od sljedećih znakova:

  • Više se ne možete prijaviti sa svojim korisničkim imenom i lozinkom.
  • Poruka e-pošte za poništavanje lozinke se pojavljuje u vašem prijemnom sandučetu, ali niste započeli resetiranje.

Ovo su najuočljiviji znakovi da nešto nije u redu, ali postoje suptilnije. Ako Facebook haker uđe na vaš nalog, ostaviće trag.

1) Provjerite svoje sesije za prijavu

Je li neko prijavljen s lokacije ili uređaja koji vam nije poznat?

Prijavite se na svoj Facebook nalog i kliknite na svoju profilnu sliku u gornjem desnom uglu da otvorite meni. Iz tog menija odaberite “Postavke i privatnost” > “Postavke“, otvorite “Accounts Center” sa lijeve trake i odaberite “Lozinka i sigurnost“.

Zatim ponovo sa lijevog menija odaberite “Lozinka i sigurnost“, a vi ćete pod “Sigurnosne provjere“, vidi opciju “Gdje ste prijavljeni?” i odaberite svoj račun. Sada možete vidjeti opsežnu listu uređaja s kojih ste se nedavno prijavili na svoj Facebook račun i kada su bili aktivni. Možete odabrati svaki pojedinačno ili sve odjednom da biste ih provjerili. Obavezno promijenite Moj lozinku prije nego što uklonite sumnjivu aplikaciju.

vaš facebook nalog je hakiran? 4 stvari koje morate uraditi

Drugi znakovi što ukazuje da je vaš račun možda bio hakovan uključuju:

  • Vaše lične podatke, uključujući lozinku, adresu e-pošte, broj telefona ili ime, promijenila je treća strana. U okviru Centra za račune idite na Lični podaci i proširite opciju Kontakt informacije. Ovdje možete vidjeti sve e-mailove i telefonske brojeve povezane s vašim računom.
  • Zahtjevi za prijateljstvo i privatne poruke su poslani s vašeg računa bez vašeg znanja. U meniju vašeg naloga (kliknite na sliku vašeg profila u gornjem desnom uglu), izaberite Podešavanja i privatnost > „Dnevnik aktivnosti“ i pregledajte sve događaje snimljene ovde.
  • Vaš profil sadrži objave koje niste dodali ili odobrili.

Ako primijetite bilo kakvu sumnjivu aktivnost prilikom prijavljivanja, ili ste primijetili jedan ili više od navedenih znakova, ispod ćete pronaći što trebate učiniti.

Šta učiniti ako je vaš Facebook nalog hakovan

Ako ste potvrdili da je vaš račun hakiran, slijedite ove korake.

1a) Promijenite svoju Facebook lozinku

U slučaju da haker nije promijenio vašu lozinku, imate sreće. Odmah ažurirati lozinku prije nego što se odjavite sa sumnjivih sesija. Ako je još prekasno, prebacite se na korak 1b.

vaš facebook nalog je hakiran? 4 stvari koje morate uraditi

Za promjenu lozinke sa svog računara ili mobilnog uređaja, idite na “Centar za račune”, odaberite “Lozinka i sigurnost”, a zatim odaberite “Promijeni lozinku“. Odaberite svoj račun, unesite trenutnu lozinku, postavite novu jaku lozinku i kliknite na “Promijeni lozinku“.

Nakon uspješne promjene lozinke, pojavit će se prozor “Odjaviti se s drugih uređaja?“. Odjavite se sa svih sumnjivih sesija i kliknite na “Odjaviti se“.

Preporučujemo kompletna odjava, pod uslovom da su vaši kontakt podaci i sigurnosna podešavanja su ažurirana. Ako niste sigurni, ručno se odjavite sa svih nedavnih sesija koje izgledaju sumnjivo.

Ako i dalje mislite da je vaš račun hakiran ili kompromitovan, nastavite s korak po korak 3.

1b) Poništite svoju Facebook lozinku

Ako je haker je promijenio vašu lozinku i potrebno je da povratite pristup svom Facebook nalogu, postupajte brzo. Pokušajte ponovo dobiti pristup koristeći link “Zaboravili ste šifru?” ispod Facebook logina.

vaš facebook nalog je hakiran? 4 stvari koje morate uraditi

Ovo će vam omogućiti da uključite nekoliko načina oporaviti svoju lozinku. Prvo ćete morati pronaći svoj račun. Možete ući e-mail adresa koju ste koristili prilikom registracije na Facebooku ili nekom drugom sekundarnu adresu e-pošte koje ste dodali, kao i svoje telefonski broj.

Ako Facebook može pronaći vaš račun, možete odabrati kako reset lozinke.

Napomena: Ako je haker promijenio vašu adresu e-pošte, trebali biste primiti poruku na originalnu adresu e-pošte. Potražite tu poruku jer sadrži posebnu vezu koja će vam omogućiti da poništite promjenu i zaštitite svoj račun.

U našem slučaju, Facebook je ponudio slanje koda za oporavak na bilo koju adresu e-pošte koju smo dodali na naš račun. Toplo preporučujemo da navedete više rezervnih adresa e-pošte (ako ih imate).

Koristite link “Pokušaj na drugi način” ako više nemate pristup nijednom od ponuđenih naloga e-pošte. Facebook će ponuditi slanje koda on brojevi telefona povezan sa vašim nalogom. Ako nijedan od ovih brojeva nije važeći ili nemate pristup njima, gotovo je nemoguće oporaviti svoj račun.

Ako vjerujete da haker koji ima pristup vašem Facebook računu zloupotrebljava vaše podatke, prijeđite na korak 2.

2) Prijavite hakovanje Facebook-a

Ako vaš račun nije samo hakiran, već šalje oglase i neželjenu poštu vašim prijateljima, morate ga prijaviti Facebooku kao kompromitovan putem web stranice facebook.com/hacked/.

vaš facebook nalog je hakiran? 4 stvari koje morate uraditi

Ovo također možete koristiti u slučaju da ste izgubili pristup svom računu zbog phishing napada. Facebook će vam pomoći da povratite pristup svom računu.

3) Uklonite sumnjive aplikacije

Češće nego ne, to nije osoba koja je nasumično hakovala vaš nalog. Možda ste odobrili pristup zlonamjerna Facebook aplikacija koja je tada preuzela vaš račun.

Da uklonite sumnjive aplikacije, idite na “Postavke” > „Prijave i web stranice” i pregledajte listu.

Kliknite na “Pokazati više” da proširite listu aktivnih aplikacija i web stranica i kliknite “Ukloni” za svaku sumnjivu aplikaciju pojedinačno.

vaš facebook nalog je hakiran? 4 stvari koje morate uraditi

Također preporučujemo uklanjanje svih aplikacija koje su istekle i Web stranica.

Alternativno, kliknite na dugme „Prikaži i uredi” i promijenite dozvole aplikacije, koje uključuju opcije kao što su vidljivost aplikacije, pristup vašim ličnim podacima i radnje koje može poduzeti.

4) Uradite “kontrolu štete”

Nakon što učinite sve što možete povratio kontrolu preko vašeg hakovanog Facebook računa i spriječi dalju štetu, informisati vlastiti prijatelji i porodica o tome šta se dešava.

Ovo je preventivni korak u slučaju da je haker koristio vaš nalog da kontaktira ljude. Ako trenutno ne možete pristupiti svom nalogu, kontaktirajte svoje Facebook prijatelje putem drugim društvenim mrežama, putem mejla, telefona ili neka vas zajednički prijatelj obavijesti putem Facebooka.

Kako zaštititi svoj Facebook nalog?

Imati hakovan korisnički nalog je bolno iskustvo. Međutim, to je i prilika za učenje. Nakon instalacije jake lozinke, omogućiti dvofaktorska autentifikacija i ažuriranja svima vaše informacije, vaš račun će biti zaštićen od ponovnog hakovanja. Primijenite naučene lekcije na svoje druge online račune.

 

Napisao: Boris Plavljanić

Objava Vaš Facebook nalog je hakovan? 4 stvari koje morate uraditi prvo su se pojavile na PC CHIP-u.
pcchip.hr

sit.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima