VIDEO: Izložba fotografija ‘Wearin’it Together’ predstavlja proces inkluzije kroz modu

Povodom Međunarodnog dana migranata u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine sutra će biti otvorena izložba „Wearin’it together! Inkluzivni put mode”, u organizaciji Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i VII Academy.

Izložba fotografija Franco Pagetti/VII Academy i No Nation Fashion (NNF), koju je podržala Međunarodna organizacija za migracije, pristupa temi migracija kroz inovativnu i kreativnu perspektivu, ističući pojedinačne priče, ličnosti i dostignuća ljudi u pokretu na zapadnom Balkanu, upotpunjenu NNF odjećom.

– Danas smo u Zemaljskom muzeju BiH na postavljanju izložbe fotografija i kampanje koja nosi naziv “Wearin’it Together” (“Nosimo ih zajedno”), što predstavlja proces inkluzije kroz modu – kazala je u razgovoru za Fenu koordinatorica Međunarodne organizacije za migracije (IOM) za zapadni Balkan i šefica misije IOM-a u BiH Laura Lungarotti.

Dodala je da će ovom izložbom ove godine biti obilježen Međunarodni dan migranata u BiH.

Istaknula je da to nije samo izložba fotografija, već mnogo više od toga. Riječ je o kampanji koja ima za cilj prenijeti ključnu poruku inkluzije, kreativnosti i inovacija koje dolaze s migracijom.

– Angažirali smo svjetski poznatog fotografa Franca Pagettija da fotografiše migrante na ulicama Sarajeva i Beograda u dizajnerskim kreacijama brenda ‘No Nation Fashion’ – navela je Lungarotti.

Napomenula je da je ‘No Nation Fashion’ održivi modni brend koji su 2021. godine u Bosni i Hercegovini osnovali migranti i bh. dizajneri. Cilj mu je prenijeti poruku da kreativnost i inovacija ne poznaju granice.

– Ove godine prikazujemo fotografije migranata koji nose odjevne komade ‘No Nation Fashion’ na ulicama Beograda i Sarajeva i uparujemo ih sa fotografijama iz kampanje modne kuće Dolce & Gabbana koje je na ulicama Napulja 2016. godine napravio Franco Pagetti. Koristimo iste fotografije da dočaramo ta dva modna brenda i proizvedemo zajedništvo namjere na način da prenesemo poruke inkluzivnosti, inovativnosti, kreativnosti i običnog života migranata koji, kao i svi mi, žive živote ispunjene težnjama i snovima – kazala je Lungarotti.

Najavila je da će izložba biti predstavljena i u Beogradu u martu 2024. godine, a ići će i u Evropski parlament u Strazburu.

– Dakle, veoma smo ponosni na ovo postignuće – navela je Lungarotti.

Kaže da ovu izložbu u Sarajevu otvaraju 14. decembra panel diskusijom sa troje važnih protagonista – Francom Pagettijem, fotografom i kustosom izložbe, Aleksandrom Lovrić, koja je kreativni direktor ‘No Nation Fashion’, te Martom Foresti koja je osnivačica LAGO-a, kolektiva koji okuplja kreatore javnih politika, umjetnike i dizajnere koji žele koristiti umjetnost i kreativnost kako bi transformirali kreiranje politika o migracijama.

– Kroz njihova svjedočanstva i njihove riječi, analizirat ćemo izložbu i razgovarati o tome kako možemo pozitivnije prikazati temu migracija i kako možemo koristiti umjetnost, modu i fotografiju da nam pomognu da oblikujemo novi narativ o migracijama – kazala je Lungarotti.

Prije svega, dodala je ona, moramo kolektivno sagledati mogućnosti koje dolaze s migracijama i “ova izložba nam pokazuje dobar način da to sagledamo s pozitivne tačke”.

– Drugo, s obzirom na to da se nalazimo usred pregovora na klimatskoj konferenciji COP28, ne smijemo zaboraviti da klimatske promjene utiču na mobilnost ljudi. One tjeraju ljude da napuste svoja mjesta stanovanja, tako da moramo zajednički razmotriti kako kreirati mjere prilagođavanja i kako pružiti podršku onima koji žele da ostanu tamo gdje jesu ili da se presele tamo gdje žele biti, u skladu sa njihovim pravima – zaključila je Lungarotti.

Modna dizajnerica i kreativni direktor ‘No Nation Fashion’ Aleksandra Lovrić je kazala da je projekat po mnogo čemu zanimljiv, s obzirom na to da je u snimanju modnog editorijala učestvovalo više od 20 osoba u pokretu, koje su dolazile iz Afganistana, Pakistana, Irana, Konga, Burundija…

Napomenula je da prvi put rade zajednički projekat koji je dio zapadnog Balkana.

– Snimanje je po mnogo čemu interesantno, jer smo radili photo shooting na historijskim lokacijama u Sarajevu i u Beogradu. Priča koja stoji iza čitavog koncepta jeste inkluzija osoba u pokretu u društvo u kojem se oni trenutno nalaze, ovdje su u pitanju BiH i Srbija, kako integrisati i na koji način spojiti njihove vještine i njihove određene kvalitete koje imaju u našu lokalnu zajednicu – zaključila je Lovrić.

(Zene.ba / Fena)

The post VIDEO: Izložba fotografija ‘Wearin’it Together’ predstavlja proces inkluzije kroz modu appeared first on Žene.ba.

zene.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima