back to top

VUČIĆ: PROTESTI OPOZICIJE SU NANIJELI VELIKU ŠTETU UGLEDU SRBIJE

VUČIĆ: PROTESTI OPOZICIJE SU NANIJELI VELIKU ŠTETU UGLEDU SRBIJE

  • Izbori su stvar državnih organa Republike Srbije, institucija ove zemlje. Na ovim izborima nikada manje prigovora nismo imali – kazao je Vučić  te dodao kako su na svim biračkim mjestima bili predstavnici liste “Srbija protiv nasilja” te međunarodni posmatrači koji tokom održavanja izbora nisu vidjeli nikakv problem.

“Potpisali su zapisnike. Njihovi pomagači iz sestrinskih stranka iz Evrope, koji su dolazili kao posmatrači, potpisali su te zapisnike. Nikakav problem nisu vidjeli. Sjetili su se da imaju problem kad su vidjeli da su izgubili i u Beogradu, i to uvjerljivo – rekao je Vučić.

Tokom protesta koji su krajem decembra organizirale opozicione stranke otkupljenje u koaliciji “Srbija protiv nasilja” pristalice opozicije i opozicioni vijećnici pokušali su ući  u zgradu Skupštine Beograda u čemu su ih spriječile jake snage interventne policije.

VUČIĆ: PROTESTI OPOZICIJE SU NANIJELI VELIKU ŠTETU UGLEDU SRBIJE
25, December, 2023, Belgrade – Supporters of the “Serbia against violence” coalition gathered for the eighth time in front of the building of the Republican Electoral Commission, and traffic in Ulica Kralja Milana was blocked.

25, decembar, 2023, Beograd – Pristalice koalicije “Srbija protiv nasilja” okupile su osmi put ispred zgrade Republicke izborne komisije, a saobracaj u Ulici kralja Milana je blokiran. Photo: Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL

Opozicija optužuje vlast za neregularnosti u izbornom procesu i krađu izbora no vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića proglasila je apsolutnu pobjedu, a državna izborna komisija potvrdilo je da je SNS osvojio 46,84 posto glasova.

  • Uskoro će se završiti izborni proces, idemo na formiranje narodne skupštine, poslije toga slijede konsultacije oko formiranja vlade, 1. decembar 2026. godine je cilj za završavanje projekta vrijednih do 15 milijardi eura, a onda je 2027. godina za izbore na svim niovima – rekao je Vučić u utorak tokom obilaska radova na Tunelu “Iriški vijenac” gdje je najavio da će Fruškogorski koridor u dužini od 47,7 kilometara biti završen za dvije  godine.

Primjedbe na neregularnost srbijanskih izbora uputili su međunarodni posmatrači koji drže da je kampanju za izbore, iako nije bio kandidat, obilježila dominacija Vučića, što je, uz nepravednu konkurenciju, pristrasne medije, dovođenje birača iz RS-a, migraciju glasača te brojne druge nepravilnosti, pridonijelo neujednačenim izbornim uvjetima.

Srbija se nakon prijevremenih izbora u decembru nalazi u svojevrsnoj postizbornoj krizi a proevropska opozicija organizira proteste od kojih je najmasovniji održan u Beogradu, u subotu ispred Ustavnog suda Srbije. Tokom protesta pristalice opozicije najavile su da će početkom januara od tog suda zatražiti da poništi izbore za koje opozicija tvrdi da su pokradeni.

No Vučić drži da su protesti koje organizira opoziciona koalicija lijevog centra “Srbija protiv nasilja” pokušaj rušenja vlade dirigiran iz inozemstva te je i danas poručio da je politika ozbiljna stvar a ne trikovi, već borba za ljude, plaće, penzije i projekte.

  • Ne znam zašto će im baterijska lampa, ali piše u priručniku. Pa svima donesu baterijsku lampu. Samo se nisu pitali imali naroda uz nas? Imali negdje ljudi uz nas? Nema – kazao je Vučić.

Opoziciona koalicija “Srbija protiv nasilja” na izborima je osvojila 23,38 posto glasova, a u Beogradu oko 35 posto glasova. No predstavnici te koalicije vjeruju da su u Beogradu imali više glasova, ali da su pokradeni brojnim zloupotrebama i izbornim inženjeringom, uz migracije birača i dovođenje glasača iz BiH i gradova Srbije u kojima nije bilo lokalnih izbora.

(A. J./Fena)

The post VUČIĆ: PROTESTI OPOZICIJE SU NANIJELI VELIKU ŠTETU UGLEDU SRBIJE first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima