back to top

Windows 11 Home ili Windows 11 Pro? Koju verziju odabrati?

Windows 11 kao operativni sistem dostupan je u dvije verzije: Home i Pro. Obje verzije se razlikuju jedna od druge po nekim karakteristikama i mogućnostima.

Obje verzije su tu da zadovolje potrebe različitih tipova korisnika. U sljedećem članku saznajte koja vam verzija više odgovara.

windows 11

Koje su glavne razlike između Windows 11 Home i Pro verzija?

Microsoft ima istoriju objavljivanja različitih izdanja. Windows XP je imao dvije glavne verzije: Windows XP Home Edition i Windows XP Professional. Windows Vista i Windows 7 su dodatno zakomplikovali stvari uvođenjem nekoliko verzija. Microsoft je smanjio broj izdanja u Windows 8 prije nego što ih je sveo na samo dva u Windowsu 10. Poput Windows 10, Windows 11 nudi Windows 11 Home i Windows 11 Pro za standardne korisnike, zajedno sa Windows 11 Pro za radne stanice, obrazovne institucije, kompanije i sviđa.

Windows 11 Home je dostupan na većini računara, dok Windows 11 Prokoji uključuje pregršt dodatnih funkcija, isporučuje se sa skupljim ili na onim računarima koji su fokusirani na posao. Windows 11 Home sadrži sve funkcije koje biste, kao standardni korisnik, očekivali od Windowsa 11, uključujući Windows Hello, “Secure Boot”, Windows sigurnost, roditeljska kontrola, enkripcija uređaja, Copilot i više. Dostupne su čak i opcije kao što je WSL (Windows podsistem za Linux).

windows 11 ažuriranje

Na drugoj strani, Windows 11 Pro ima sve što ima Home verzija, uz naravno dodatne mogućnosti. Evo dodatnih opcija:

  • BitLocker šifrira diskove koristeći 128-bitnu ili 256-bitnu AES enkripciju i TPM računara.
  • Dobijate kompletan paket alata za poslovno upravljanje i implementaciju, uključujući Azure integracija i mogućnosti kao što su dodeljeni pristup, dinamičko obezbeđivanje i podešavanje režima kioska.
  • Takođe dobijate Hyper-V za kreiranje i upravljanje virtuelnim mašinama (Windows i Linux).
  • Postoji također Windows Sandbox za testiranje i pokretanje sumnjivih aplikacija i programa u izolovanom okruženju.
  • Takođe dobijate Windows udaljena radna površina za daljinsko povezivanje i kontrolu drugih računara sa Windows operativnim sistemom.

Druga razlika se ogleda u tome šta Windows 11 Home više ne podržava lokalne naloge i šta to zahteva Microsoft nalog. U međuvremenu, Pro izdanje nastavlja da podržava lokalne naloge bez potrebe da povežete svoj Microsoft nalog sa njim. Ali dobro je znati da postoje neki trikovi koje možete koristiti da zaobiđete internetsku vezu i zahtjeve Microsoft naloga tokom instalacije Windows 11 Home.

Postoji i nekoliko razlika kada su u pitanju hardverska ograničenja. Obje verzije sistema imaju minimalne zahtjeve, uključujući 4 GB RAM-a, 64 GB skladišnog prostora, dvojezgarni procesor od najmanje 1 GHz od AMD, Intel ili Qualcomm, TPM 2.0 i grafičku karticu koja je kompatibilna sa DirectX 12. Neki hardverski zahtjevi koje možete zaobići koristeći zvaničnu Microsoftovu metodu ili pripremom USB diska za pokretanje pomoću Rufusa.

Ali treba napomenuti da iako Windows 11 Home podržava do 64 procesorska jezgra i 128 GB RAM-a, ne podržava sisteme sa dva procesora. Naravno, jedan procesor je dovoljan za većinu korisnika. Ali Windows 11 Pro podržava sisteme sa dva procesora, svaki sa 64 jezgra, za ukupno 128 jezgara i do 2 TB RAM-a.

bitlocker

Windows 11 Home ili Windows 11 Pro?

Ako pogledamo sve razlike, logično je pomisliti da je Windows 11 Pro bolja opcija. Hardverski zahtjevi su isti. I iako možda ne koristite svoj računar u poslovnom okruženju i iako verovatno nećete imati super moćne komponente, i dalje možete imati koristi od funkcija kao što je BitLocker ili mogućnost kreiranja lokalnih naloga.

Šta je BitLocker?

BitLocker je potpuni alat za šifriranje uključen u izdanja Windows 10 Pro, Enterprise i Education. Možete koristiti BitLocker za šifriranje volumena diska. Volumen disk jedinice može značiti dio disk jedinice, a ne cijeli disk.

BitLocker nudi snažnu enkripciju redovnim korisnicima Windows 10. Podrazumevano, koristi 128-bitnu AES enkripciju, koja je takođe napisana kao AES-128. Sam sistem šifrovanja je veoma pouzdan. Trenutno ne postoji poznata metoda “brutforcinga” 128-bitnog AES ključa za šifriranje. Istraživači su došli do jednog potencijalnog napada na AES algoritam šifriranja, ali su otkrili da će navodno trebati hiljade godina da se ovaj ključ “probije”. Iz tog razloga, stručnjaci AES nazivaju sistemom šifriranja vojnog nivoa.

BitLocker nudi tri načina za zaštitu korisnika:

Metoda provjere autentičnosti korisnika. “Standardna” metoda provjere autentičnosti korisnika šifrira disk i zahtijeva autentifikaciju prije otključavanja. Autentifikacija je u obliku PIN-a ili lozinke.

Transparentan način rada. Ovo je malo napredniji način rada koji koristi Trusted Platform Module ili TPM čip. TPM čip proverava da li su sistemske datoteke modifikovane od trenutka kada je disk šifrovan pomoću BitLocker-a. Ako se u njih diraju, TPM čip neće otpustiti ključ. S druge strane, korisnik neće moći unijeti svoju lozinku za šifriranje diska. Transparentni način rada stvara sekundarni sigurnosni sloj putem šifriranja diska.

Način rada uz pomoć USB ključa. Način rada USB ključa koristi fizički USB uređaj koji radi na šifriranom disku.

hyper-v manager

Što se tiče dodatnih funkcija koje pruža Windows 11 Pro, kao što su Hyper-V, dobro je znati da postoje načini da se ove funkcije dobiju iu Home izdanju, iako će vam za to trebati malo više tehničkog znanja. Ali sve u svemu, malo je vjerovatno da će dodatne funkcije biti dovoljan razlog za mnoge korisnike da izdvoje dodatni novac za Pro izdanje, koje je prilično skupo.

Microsoft trenutno nudi Windows 11 kao besplatnu nadogradnju sa Windows 10, bez obzira na izdanje. Ali ako kupujete Windows 11, Pro licenca će vas koštati 199 USD, dok će Home licenca koštati 139 USD. Nadogradnja operativnog sistema sa Home na Pro je moguća, ali će koštati 99 dolara u Microsoft Store-u, što ga čini skupljim nego da ste kupili licencu za direktno korišćenje Pro izdanja.

Na kraju krajeva, sve se svodi na vaš specifični slučaj upotrebe i potrebe. Međutim, većina korisnika će biti u redu sa Windows 11 Home. Ako vam je potrebna određena Pro funkcija, kao što je BitLocker, vjerovatno ćete htjeti odabrati napredno izdanje. Da li je sav ovaj dodatni novac vrijedan ili ne, ovisit će o vama.

Napisao: Alan Milić

Članak Windows 11 Home ili Windows 11 Pro? Koju verziju odabrati? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

sit.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima