back to top

YouTube slavi 19. rođendan – itportal.ba

Prije točno 19 godina, Jawed Karim, jedan od suosnivača YouTubea, postavio je prvi video na toj platformi. YouTube je osnovan u veljači 2005. godine, a početak svega obilježio je jednostavan video objavljen 23. travnja iste godine.

YouTube na Androidu prelazi na AV1 kodek – ipak to neće biti dobro za autonomiju baterije

Video pod nazivom “Me at the zoo” snimljen je u zoološkom vrtu u San Diegu i traje svega 18 sekundi. U njemu nema upotrebe visokorezolucijske kamere, filmske ekipe, montaže ili specijalnih efekata.

– Advertisement –

Karim, mladić koji se pojavljuje u videu, razgovara o slonovima, čime video postaje poseban zbog svoje jednostavnosti. Karim gledateljima govori: “Dobro, evo nas ispred slonova.

YouTube blokira treće aplikacije: Što to znači za vas?

Super stvar kod ovih tipova je što imaju jako, jako, hm, duge surle, i to je kul. I to je otprilike sve što se ima za reći.” Ove skromne riječi postale su povijesne jer su označile početak ere dijeljenja videa.

Taj pionirski snimak do danas je zabilježio preko 317 milijuna pregleda i 16 milijuna lajkova, što je impresivno s obzirom na to da je to jedina Karimova objava na YouTubeu, unatoč tome što ima preko tri milijuna pretplatnika.

YouTube Premium broji 100 milijuna korisnika

Od tada je YouTube dramatično promijenio kulturu dijeljenja sadržaja na internetu, prerasvši u platformu s 2.7 milijardi aktivnih korisnika mjesečno diljem svijeta.

YouTube Premium: Više nije moguće dijeliti obiteljski paket

Videozapisi objavljeni na YouTubeu danas privlače milijarde pregleda. Najgledaniji video na platformi jest dječja pjesma “Baby Shark”, koja je do sada sakupila nevjerojatnih 14 milijardi pregleda. Na drugom mjestu nalazi se “Despacito” Luisa Fonsija s osam milijardi pregleda.

YouTube svim silama želi stati na kraj ad-blockerima – rješenje je Premium pretplata

Rast i utjecaj YouTubea na globalnu pop kulturu i komunikaciju ne mogu se zanemariti. Platforma je omogućila pojedincima diljem svijeta da dijele svoje priče, znanja i talente, te je posredno kreirala potpuno nove karijere i industrije. YouTube je također postao ključan alat u marketingu, obrazovanju i političkoj komunikaciji, potvrđujući svoju važnost i relevantnost u digitalno doba.

Za kraj ne možemo a da vas ne pitamo jeste li za (kupovinu) Premium-a ili se još borite s reklamama?

itportal.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima