back to top

Zanima vas broj frejmova u sekundi koji igra prikazuje? Evo kako to možete provjeriti!

Ostvarivanje što većeg broja okvira u sekundi je važno kada igrate igrice, bilo da igrate igre na konzolama, emulatorima ili Windows računarima. Ali sigurno ćete se složiti sa tvrdnjom da je za računare najvažnije postići što veći broj frejmova u sekundi.

Sa dovoljno brzim i moćnim komponentama i monitorom sa visokom stopom osvježavanja, šanse da dobijete više frejmova u sekundi u igrama su veće, što će dovesti do toga da igre rade fluidnije i da će biti ugodnije za igranje. Ali kako provjeriti koliko frejmova u sekundi igra prikazuje? Kako možemo saznati? Odgovor na ovo pitanje dat ćemo u nastavku ovog članka.

fps

Prije svega, šta uopće znači skraćenica “fps”, “Frames per Second” ili broj frejmova u sekundi?

Broj sličica u sekundi, skraćeno “fps”, glavna je metrika koja se koristi za određivanje koliko dobro ili tečno vaša igra radi. Ako igra radi pri većoj brzini kadrova, radit će fluidnije i brže. Ovo je posebno važno u eSports igrama, odnosno natjecateljskim igrama, gdje se računa svaka milisekunda.

Iako ne morate znati broj fps-a ako vaša igra radi glatko, postoje situacije kada je dobro znati s koliko fps-a igra radi, za referencu. Ove informacije vam pomažu da steknete bolji uvid u performanse vašeg hardvera.

Mnogo zavisi od postizanja više kadrova u sekundi. Naravno, što snažnije i novije komponente koristi vaš računar, to će igra bolje raditi i veći broj kadrova u sekundi. Moćna grafička kartica, odličan i brz procesor i adekvatna količina radne memorije uvelike će doprinijeti da igra radi što fluidnije i brže u bilo kojoj rezoluciji i bez obzira na detalje.

Ali ponekad se može dogoditi da zbog neznanja i nekompetentnosti razvojnog tima igra radi lošije nego što bi trebala ili jednostavno radi loše, sa malim brojem fps-a čak i ako bi prema mogućnostima komponenti trebala raditi bolje . Primjeri takvih igara su The Last of Us Part 1 za Windows računare i Calisto Protocol. Obje ove igre su radile užasno na svakom računaru bez obzira na komponente koje su bile unutra, što znači da se to svodilo na igru, a ne na računar korisnika.

fps u steam-u

Kako provjeriti broj frejmova u sekundi u igri na Steam serveru

Steam uključuje ugrađeni brojač fps-a koji možete prekriti preko bilo koje igre u vašoj Steam biblioteci, čak i ako je to igra koja nije Steam. Kao najpopularnije tržište za PC igre, ovo je vjerovatno sve što vam je potrebno za brzi brojač fps-a u većini vaših igara, ali nije tako detaljno kao neki od alata na koje ćemo se pozabaviti kasnije.

 • Otvorite Steam i odaberite Steam u gornjem lijevom kutu.
 • Odaberite Postavke i odaberite karticu U igrici.
 • Koristite opciju brojača fps-a u igri da odaberete gdje želite da bude lociran brojač fps-a. Označite okvir Boja visokog kontrasta ako imate problema da vidite okvir, a kada završite, odaberite U redu. Brojač okvira u sekundi će se pojavljivati ​​u svim vašim Steam igrama ubuduće, ali ga možda nećete ni primijetiti odmah jer je mali.

xbox game bar omogućava fps

Kako uključiti brojač okvira u sekundi preko alata Xbox Game Bar

Xbox Game Bar je dostupan na svim Windows 10 i 11 računarima i uključuje brojač fps koji radi sa bilo kojom igrom. Ovaj alat može biti malo neugodan, ali iz sekunde u sekundu pokazuje mnogo više od vaše brzine kadrova. Evo kako ga možete koristiti da prikažete okvire u sekundi u svakoj igri:

 • Pritisnite tipku Windows + G da otvorite Xbox Game Bar.
 • Odaberite karticu performansi koja se nalazi na vrhu.
 • Odaberite Performance Options u novom prozoru i provjerite da li je fps označen u odjeljku Metrics.
 • Možete zakačiti brojač bilo gdje na ekranu da ga vidite dok je Xbox Game Bar zatvorena. Osim toga, pomoću njega možete pratiti i druge podatke, kao što je korištenje procesora i grafičke kartice.

ubisoft connect prikazuje fps

Kako uključiti brojač frejmova u sekundi na Ubisoft Connect serveru

Kao i Steam, Ubisoft Connect ima brojač fps-a za sve Ubisoft igre koje želite da igrate, a da biste stvari poboljšali, možete ga lako uključiti.

 • Odaberite meni hamburgera koji je označen sa tri linije i nalazi se u gornjem lijevom kutu i odaberite Postavke.
 • Označite polje “Prikaži brojač fps-a u igri”.

ea aplikacija koja prikazuje fps

Omogućavanje brojača okvira u sekundi u EA aplikaciji (ranije poznato kao Origin)

EA aplikacija također koristi brojač fps-a kao što su Steam i Ubisoft Connect, koji možete uključiti u meniju postavki:

 • Odaberite Izvor u gornjem lijevom kutu i odaberite Postavke aplikacije.
 • Odaberite karticu Porijeklo u igri i pomaknite se prema dolje do In-Play.
 • Odaberite gdje želite brojač fps ispod opcije prikaza brojača fps. Ovdje također možete odabrati njegovu veličinu i transparentnost.

nvidia geforce experience prikaz fps

Kako uključiti brojač okvira u sekundi unutar Nvidia GeForce Experience alata

Ako imate Nvidia grafičku karticu, možete uključiti brojač fps-a i druge metrike performansi putem GeForce Experience alata. Prije nego što počnete, provjerite jeste li ažurirali upravljačke programe za grafičku karticu tako da imate najnoviju verziju GeForce Experience alata. Ako je tako, uradite sljedeće:

 • Otvorite GeForce Experience sa Alt + Z.
 • Odaberite dugme Postavke (ikona zupčanika) i odaberite HUD izgled.
 • Odaberite performanse, a zatim odaberite tačno ono što želite da vam alat pokaže. Imate nekoliko opcija za mjerenje performansi, ali fps je ono što želite da odaberete ako vam je potreban samo brojač okvira.

fps u softveru amd radeon

Kako uključiti brojač okvira u sekundi pomoću AMD Radeon softvera

AMD ima sličan alat za igranje fps-a kao i Nvidia, a ono što je još bolje je da ga je čak lakše pokrenuti od Nvidijinog alata. Da biste koristili ovaj alat, trebat će vam jedna od najnovijih AMD grafičkih kartica, kao i najnovija verzija Radeon softvera, kako biste bili sigurni da sve radi kako treba.

 • Otvorite Radeon Software i odaberite karticu “Performanse” koja se nalazi na vrhu.
 • U odjeljku metrika odaberite koje metrike želite uključiti u prikaz podataka o brzini kadrova.
 • Pritisnite dugme Postavke (zupčanik u desnom uglu) i idite na karticu Opšte.
 • Pod “Preferences” označite postavke koje će se prikazati unutar igre. Također možete prilagoditi svoj jezik i lokaciju u ovom meniju.

fps u msi-afterburner-u

Prikaz okvira u sekundi unutar MSI Afterburner alata

Ako želite da saznate detaljan prikaz podataka vašeg računara, odnosno podataka o svakoj komponenti, u tu svrhu dobro će vam poslužiti MSI Afterburner alat. To je jedan od najboljih alata koji možete koristiti za overklokovanje komponenti vašeg računara, ali možete ga koristiti za mnogo više. Jedna od svrha za koju se ovaj alat može koristiti je mjerenje broja okvira u sekundi u igricama.

MSI Afterburner možete preuzeti ovdje:

https://www.msi.com/Landing/afterburner/graphics-cards

Takođe treba reći da brojač fps-a nije unutar samog MSI Afterburner-a. Umjesto toga, dolazi sa RivaTuner Statistics servera, koji je uključen u softver i dostupan uz nekoliko drugih alata, kao što je CapFrameX. Uvjerite se da su i MSI Afterburner i RivaTuner Statistics Server instalirani prije nego što nastavite. Ako jesu, nastavite na sljedeće korake:

Otvorite MSI Afterburner i odaberite ikonu postavki, preko malog zupčanika na lijevoj strani.

Odaberite karticu Monitoring i idite na odjeljak “Grafikovi aktivnog nadzora hardvera”.

Označite okvire pored onoga što želite pratiti i provjerite je li odabrano Prikaži na ekranu.

Pomaknite se prema dolje i dodijelite prečicu za uključivanje OSD-a. U igrama, pokrenite prečicu dok je MSI Afterburner pokrenut i vidjet ćete svoju statistiku.

fps

Kako uključiti brojač frejmova u sekundi unutar samih igara

Mnoge igre imaju ugrađene brojače brzine kadrova. Da biste omogućili brojač fps-a, morat ćete otvoriti konzolu i unijeti dodatne unose.

Otvaranjem konzole i kucanjem “showfps” moći ćete provjeriti brojač u Sniper Elite 3 i nekoliko drugih igara. Ova komanda radi i sa mnogim drugim igrama koje rade na Unreal Engine 4. Da biste otvorili konzolu sa američkom tastaturom, koristite tipku Tilda desno iznad kartice i unesite “Stat fps” da vidite broj frejmova u sekundi. Također možete prikazati vremena kadrova unosom “stat UnitGraph”.

Izgubićete vizuelni prikaz brojača osim ako ne otvorite opcije iz menija za pokretanje igre da dodate argument. Steam koristi ove argumente, iako neće svi pokretači. Ako koristite Steam, desnom tipkom miša kliknite željenu igru ​​i odaberite Svojstva. Odaberite Postavi opcije pokretanja, a zatim unesite “-ExecCmds=” stat UnitGraph” ili “-ExecCmds=” stat fps.” Morate unijeti ovaj kod koristeći točne simbole koje smo upravo unijeli za vas, uključujući kombinaciju velikih i malih slova, navodnika i crtica ili jednakih simbola. Ako to ne učinite, brojač okvira neće raditi.

Ovo su neke od igara za koje je potvrđeno da vam omogućavaju da omogućite brojač okvira u sekundi unutar njih:

 • Doom (2016)
 • Doom Eternal
 • Wolfenstein 2: Novi Kolos
 • Wolfenstein: Youngblood
 • Borderlands 3
 • Talos princip
 • Dota 2
 • Zlo unutar 2
 • Call of Duty: Modern Warfare
 • Call of Duty: Warzone
 • Overwatch
 • Sudbina 2
 • Fortnite
 • Counter-Strike: Global Offensive

Napisao: Ivan Hečimović

Post Zanima vas broj frejmova u sekundi koji igra prikazuje? Evo kako to možete provjeriti! prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

sit.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima