Zaplijenjeno 626 kg kokaina: Velika akcija diljem Europe, deseci uhićeni u Bosni i Hercegovini

Oko 626 kilograma kokaina, te gotovo 300 kg kanabisa, heroina i stabljika marihuane zaplijenjeno je diljem Europe u velikoj akciji Europola, u kojoj je sudjelovala i Bosna i Hercegovina, a uhićeno je 566 osoba zbog niza kaznenih djela, više od njih desetak u Bosni i Hercegovini.

U akciji JAD, priopćeno je iz Nacionalne zajedničke kontakt točke BiH za suradnju s Europolom, sudjelovali su Tužiteljstvo BiH, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), Granična policija BiH BiH, Uprava za neizravno oporezivanje (UIO) BiH, Služba za poslove sa strancima, Federalna uprava policije, MUP Republike Srpske i dr.

“Tijekom akcije na području BiH u aktivnostima je sudjelovalo 3.485 policijskih službenika”, navodi se u priopćenju, prenose Nezavisne.

U Bosni i Hercegovini kontrolirane su 17.882 osobe, 7.944 vozila, 216 soba, 2.701 paket i dr.

“U okviru akcije na području BiH lišeno je slobode 36 osoba ili je protiv njih poduzeta druga mjera zabrane kretanja”, navodi se u priopćenju.

Među uhićenima u Bosni i Hercegovini ima stranaca, ali i bh. građana, a uglavnom su uhićeni zbog droge i oružja.

Kada je riječ o svim europskim zemljama u kojima je akcija provedena, kako je priopćeno, zapljena uključuje 84 komada automatskog oružja, 65 pištolja, 59 pušaka, 22 minobacača, 16 revolvera, sedam karabina.

Pronađeno je i šest sačmarica, četiri modificirana oružja, dvije zračne puške i 20.206 komada streljiva.

Među uhićenima, gledajući sve zemlje ukupno, 218 je povezanih s krijumčarenjem migranata, 186 s trgovinom drogom, 69 s trgovinom oružjem itd.

U akciji je sudjelovalo čak 22.488 službenika diljem Europe, a epilog su 163 pokrenute istrage. Kontrolirane su 215.273 osobe i 67.277 vozila, te 5.225 poštanskih pošiljaka i paketa, dodaje se u priopćenju.

Kako su vlasti objavile, od 13. do 18. studenog tijela za provođenje zakona diljem Europe zajednički su djelovala protiv krijumčarenja oružja, droge, migranata i ljudi, kao i protiv visokorizičnih kriminalnih mreža.

U ovim opsežnim koordiniranim operativnim aktivnostima sudjelovalo je ukupno 26 zemalja diljem Europe uz potporu Europola, Eurojusta, Frontexa, Interpola i brojnih međunarodnih struktura.

“Dani zajedničke akcije EMPACT-a planiraju se na temelju obavještajnog pristupa, uz udruživanje snaga policije, carine, imigracije i granične kontrole”, priopćio je hrvatski MUP.

Španjolska je koordinirala operativne aktivnosti, a Europol razmjenu operativnih informacija između uključenih strana.

„Dani zajedničke akcije EMPACT-a sastojali su se od intenzivnih provjera na vanjskim granicama EU-a i posebnih operacija u uključenim zemljama. Policija, žandarmerija, granična policija, carina i nacionalne jedinice uključene u borbu protiv organiziranog kriminala diljem Europe surađivale su u ovim zajedničkim akcijskim danima EMPACT-a”, ističe se u priopćenju.

Objava Zaplijenjeno 626 kg kokaina: Velika akcija diljem Europe, deseci uhićeni u Bosni i Hercegovini pojavila se prvi puta na Posušje.info.

www.posusje.info

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima