back to top

ZAŠTO JE DOBRO JESTI NAR?

Plod čija sezona počinje u jesen i traje sve do kraja januara u sebi ne krije samo sočne crvene plodove, već je i riznica vitamina, minerala i vlakana.

Bilo da ga jedete samog, od njega radite sok, obogaćujete njime deserte, voćne salate ili pak osvježavate povrtne salate, nećete pogriješiti ako ga redovnije uvrstite u svoju prehranu dok ga još ima.

Vaš će vam organizam itekako biti zahvalan, a mi vam donosimo šest razloga koji će vas uvjeriti zašto je to tako.

BOGAT JE ANTIOKSIDANSIMA

Antioksidansi su spojevi koji pomažu u zaštiti stanica vašeg tijela od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima koji pridonose brojnim hroničnim bolestima. Nar je bogat antioksidansima i polifenolnim spojevima koji jačaju vaš imunitet i pripremaju organizam za efikasniju borbu protiv bolesti.

DOPRINOSI ZDRAVLJU KRVOŽILNOG SISTEMA

Polifenolni spojevi koje nar sadrži koriste zdravlju srca i krvnih žila. Osobama sa srčanim bolestima konzumiranje nara može smanjiti učestalost i jačinu bolova u prsima, a onima koji tih problema nemaju, služi kao preventivno sredstvo da se ne razviju. Dakako, nar nije zamjena za vašu redovnu terapiju koju vam je savjetovao liječnik.

POBOLJŠAVA RAD URINARNOG SISTEMA

Nar može pomoći u smanjenju stvaranja bubrežnih kamenaca. Regulira koncentraciju oksalata, kalcija i fosfata u krvi, a oni su uobičajeni sastojci bubrežnih kamenaca.

IMA ANTIMIKROBNA SVOJSTVA

Spojevi koje nar sadrži mogu pomoći u borbi protiv štetnih mikroorganizama – bakterija, gljivica i kvasaca, a posebne klica u ustima koje mogu uzrokovati loš zadah i karijes.

DOBAR JE ZA RAD NAŠEG MOZGA

Nar sadrži antioksidanse zvane elagitanini, koji pomažu smanjiti upalu u tijelu. Elagitanini mogu pomoći u zaštiti mozga od Alzheimerove i Parkinsonove bolesti smanjenjem oksidativnog oštećenja i povećanjem preživljavanja moždanih stanica.

Također mogu smanjiti upale u mozgu te odgoditi nastanak kognitivnih bolesti.

URAVNOTEŽUJE PROBAVNI SISTEM

Konzumiranje nara može pomoći u održavanju zdravlja crijevnog mikrobioma, koji igra ključnu ulogu u mnogim aspektima zdravlja. Nar može povećati nivo korisnih crijevnih bakterija te ima prebiotičke učinke. Prebiotici služe kao gorivo za korisne bakterije u crijevima i podržavaju zdraviji crijevni mikrobiom. Osim toga, plodovi nara bogati su vlaknima, a ona su neophodna za zdravlje probavnog sistema.

ZAŠTO JE DOBRO JESTI NAR?

BONUS SAVJET – NE ZABORAVITE KORU

Nakon što ste se izborili s čišćenjem ovog voća, koru nara zasigurno bacate. No ako ste sigurni da je nešpricana i bez pesticida, osušite ju – u pećnici na najnižoj temperaturi 2 do 3 sata ili na osunčanom prozoru 2 do 3 dana.

Od kore nara možete skuhati čaj dobar za vaš probavni sistem, naročito ako vas muči proljev.

RECEPT ZA ČAJ OD KORE NARA

10 – 12 grama osušene kore nara prelijte s 2 dcl kipuće vode i pustite da odstoji 25 minuta. Ocijedite i popijte pola šolje odmah, a drugu polovicu nakon tri sata.

RECEPT ZA PRAH OD KORE NARA

Koru nara možete i samljeti te dobiti prah dobar za vašu kožu koji pomiješan s vodom možete koristiti kao masku za lice koja će ublažiti akne, umiriti kožu i smanjiti vidljivost ožiljaka.

Osušenu koru nara stavite u blender i miješajte velikom brzinom dok se ne formira prah. Čuvajte ga u hermetički zatvorenoj posudi do mjesec dana, prenosi Zadovoljna.hr.

ZAŠTO JE DOBRO JESTI NAR? first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima