Zvanično izabrana najmodernija boja za 2024. godinu

Kompanija Pantone, vodeći svjetski autoritet u oblasti boja, odabrala je nijansu za 2024. godinu. To čine svake godine i na osnovu analaza piste visoke mode, trendova u dizajnu enterijera, momenata u pop kulturi i ljudske psihologije, za jednu vjeruju da će obilježiti sljedeću godinu.

Objavljeno je da je za 2024. godinu ta boja – boja breskve. To je boja koja se u spektru boja nalazi između ružičaste i narandžaste.

Nijansa breskve donosi osjećaj ljubaznosti i nježnosti, prenosi poruku brige i dijeljenja, zajedništva i saradnje. To je topla i prijatna nijansa koja naglašava želju za zajedništvom sa drugima ili za uživanjem u tišini i osjećaju utočišta.

Prema istraživanju Pantone-a, nijansa koja će definisati narednu godinu je lagani, voćni ton, koji evocira mir i spokoj.

“Prolazimo kroz mnogo previranja u našim životima i potrebna nam je boja koja njeguje. To je topla i ugodna nijansa. Veoma je taktilno. Mislimo da je u ovakvom trenutku taktilnost zaista važna: dodirnuti druge ljude i spojiti ih kod kuće”, kaže za CNN specijalista za boje Litris Eisman.

Tonovi breskve bili su veoma prisutni na modnim pistama tokom predstavljanja kolekcija za proleće i ljeto 2024, posebno na Fashion weeku u Milanu. U tome su prednjačili brendovi Gucci, Jil Sander i Sportmak, a mnoge poznate ličnosti su ove godine izabrale slične nijanse za crveni tepih.

 

(Zene.ba)

The post Zvanično izabrana najmodernija boja za 2024. godinu appeared first on Žene.ba.

zene.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima