back to top

14 žrtava genocida prošla Sarajevom: Tužna kolona s tabutima, Ruže, suze i počast za nevino ubijene

Danas su ispred Predsjedništva Bosne i Hercegovine održani posljednji ispraćaji tabuta s posmrtnim ostacima 14 žrtava genocida, kako bi im zvaničnici i građani Sarajeva odali počast.

Veliki broj građana je izašao na ulice da oda počast žrtvama, a mnogi su plakali. Porodice žrtava su drhtavim rukama dodirivale kamione u kojima su se nalazile kosti njihovih najmilijih.

Među zvaničnicima koji su bili prisutni ispred Predsjedništva kako bi ispratili ovu tužnu kolonu i odali počast žrtvama genocida bili su članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović, visoki predstavnik Christian Schmidt, ambasador SAD-a Michael Murphy, potpredsjednik FBiH Refik Lendo, reisul-l-ulema Husein ef. Kavazović te ostali predstavnici državne, federalne i kantonalne vlasti.

Tužna povorka je ranije krenula iz kompleksa Gradskog groblja Visoko i nastavit će put ka Potočarima gdje će biti održane dženaze 11. jula.

U Potočarima će biti sahranjeni: Midhat Bašić, Mehmed Krdžić, Ahmet Jašaravić, Sakib Harbaš, Nevres Salihović, Ibrahim Salkić, Mušan Šiljković, Latif Mandžić, Sabrija Omić, Hajrudin Mustafić, braća Hasib i Ćamil Efendić, Beriz Mujić (najmlađa žrtva, ubijen sa 17 godina) i Hamed Salić (najstarija žrtva, rođen 1927. godine).

(24sata.info)

Izvor: ( 24sata.info / Znamo.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima