back to top

Markoviću za zločin u selu Lokanj 13 godina zatvora

Sud BiH izrekao je prvostupanjsku presudu kojom je Miroslav Marković osuđen na 13 godina zatvora zbog zločina počinjenog u selu Lokanj kod Zvornika u ljeto 1992. godine, prenosi BIRN BiH. Marković je proglašen krivim po točki optužnice da je 14. srpnja 1992. sudjelovao u ubojstvima najmanje 67 bošnjačkih civila, koji su iz Teočaka krenuli ka Sapni.

Sudsko vijeće je utvrdilo da je Marković, u svojstvu pripadnika Lokanjske čete Vojske Republike Srpske (VRS), bio svjestan širokog i sustavnog napada koji se odvijao na širem području Zvornika 1992. godine. Proglašen je krivim za zločin protiv čovječnosti. Prema ocjeni Vijeća, većina sudionika kolone iz Teočaka nije imala oružje i nije pružala veći otpor.

Vijeće je zaključilo da su zarobljeni iz kolone odvedeni u selo Lokanj, od kojih je dio odveden na lokalitet Vidrine i druge lokacije, a veći broj na lokalitet Njiverice, na tromeđi sela, te su strijeljani u manjim grupama kod jame koju su prethodno iskopali. Da je Marković sudjelovao u ubojstvima, Vijeće je utvrdilo temeljem izjave optuženog iz istrage, koja je potkrijepljena iskazima svjedoka. Vijeće je optuženom odredilo pritvor. Marković, nastanjen u Austriji, nije se pojavio na izricanju presude. Na ovu presudu dozvoljeno je uložiti žalbu.

The post <strong>Markoviću za zločin u selu Lokanj 13 godina zatvora</strong> appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima