back to top

Mladić iz Posušja preminuo u ćeliji dubrovačkog zatvora

Mladić iz Posušja preminuo u ćeliji dubrovačkog zatvora

Iz Uprave za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa i uprave RH potvrđeno je za Dubrovački vjesnik kako je tijekom prosinca 2023. godine u Zatvoru u Dubrovniku preminula jedna osoba lišena slobode, koja je u navedeni Zatvor zaprimljena u statusu istražnog zatvorenika.

Iz istog su Ministarstva odgovorili i kako je, sukladno profesionalnoj praksi i propisanoj proceduri tijelo preminule osobe upućeno na sudsko-medicinsku obdukciju i toksikološko vještačenje.

No naglasili su da ”uvažavajući činjenicu kako podaci o osobama lišene slobode predstavljaju službenu i profesionalnu tajnu, sukladno relevantnim odredbama Zakona o izvršavanju kazne zatvora”, ostale detalje nažalost nisu u mogućnosti dostaviti.

Državljanin BiH i Hrvatske

Međutim, neslužbeno se doznaje kako je osoba koja je preminula tijekom boravka u dubrovačkom zatvoru kao istražni zatvorenik bio instalater grijanja Lj. K. zvani ”Cobra” (21), inače hrvatski i državljanin BiH. Na tijelu zatvorenika nisu nađeni nikakvi tragovi fizičkog nasilja, a nakon obavljene obdukcije od strane ovlaštenog sudskog patologa Opće bolnice Dubrovnik uzorci tkiva su izuzeti i poslani na toksikološko vještačenje u referentni Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić u Zagrebu iz kojeg se još uvijek očekuju nalazi.

Teretio se za razbojništvo

U istražnom se zatvoru nalazio temeljem rješenja suca istrage dubrovačkog Županijskog suda zbog osnovane sumnje da je svibnja 2023. godine s još tri osumnjičene osobe na području doline Neretve sudjelovao u počinjenju kaznenog djela razbojništva na štetu starice (76) iz Opuzena i njezine kćeri s prebivalištem u SAD.

Teretio se da je tom prigodom, provalivši u staričinu kuću zajedno s godinu dana starijim državljaninom BiH uz uporabu sile nad staricom načinili veću materijalnu štetu, odnosno da su prisvojili 65 tisuća US dolara, tri tisuće eura i dva zlatna lančića.

Dok su oni boravili u staričinom stanu, stražu su ispred kuće držala dvojica BiH državljana starih 23 i 35 godina, nakon čega su se svi udaljili, a s izuzetkom Cobre svi su još uvijek nedostupni hrvatskom pravosuđu.

Također, kako Dubrovački vjesnik doznaje, provalnici su novac pronašli u ladici ispod kreveta, ali i da su pretražujući stan tu ladicu izvukli samo do pola. No, mještani Opuzena, ali i istražitelji navode kako su u dnu ladice ostavili gotovo istovjetan iznos dolara koje je kćerka iz SAD oznakama slala majci koja, međutim, kao znatan broj starijih osoba nije imala previše povjerenja u banke te je novac čuvala na ”provjerenom mjestu”.

Podrijetlom iz Posušja

No, tijekom provedbe kriminalističke, ali i pravosudne istrage, utvrđena je i sumnja da je ”Cobra” još listopada 2022. godine, ali taj put kao pojedinac, počinio tešku krađu na štetu iste starice i tom prilikom ukrao 31 tisuću kuna i 60 eura te šest ručnih satova i jedan fotoaparat. Preminuli zatvorenik podrijetlom je iz Posušja, ali prošle godine prijavio je prebivalište u mjestu Stablina kod Ploča, gdje je živio u nevjenčanoj zajednici sa sestrom jednog od preostalih osumnjičenika, piše Dubrovački vjesnik.

Za dvojicom sudionika kaznenih djela, inače državljana Bosne i Hercegovine, navodno s područja Dervente, zbog nedostupnosti hrvatskom pravosuđu raspisana je potraga, dok se još dvojica nalaze u istražnom zatvoru u Dubrovniku.

Objava Mladić iz Posušja preminuo u ćeliji dubrovačkog zatvora pojavila se prvi puta na Posušje.info.

www.posusje.info

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima