back to top

NAJKREMASTIJI CRNO-BIJELI KOLAČ Veličanstven i osvježavajuć ukus, a sve zbog jednog sastojka

NAJKREMASTIJI CRNO-BIJELI KOLAČ Veličanstven i osvježavajuć ukus, a sve zbog jednog sastojka

Sastojci:

Za fil:
1 l mlijeka
1 šolja brašna
125 g putera
1 čaša šećera
1 komad mastike
Još:
2,5 šolje mlijeka
1 kašika brašna
1/2 čaše šećera
1 kašika skroba
2 kašike kakaoa
50 g crne čokolade
1 kašičica putera
1/2 čaše ledene vode

Priprema:

U šerpi istopite puter, pa dodajte brašno i pržite par minuta, uz mešanje. Zatim sipajte mlijeko, šećer i mastiku (ovo je biljka od koje se proizvodi čuvena rakija, a možete da je pronađete u bolje snabdjevenoj zdravoj hrani) i kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano miješanje. Sklonite sa šporete i mutite dok ne dobijete skroz glatku smjesu. U drugu šerpu sipajte mlijeko i šećer, pa kada se zagrije dodajte prosijano brašno, skrob i kakao. Lijepo promiješajte da ne ostanu grudvice, pa ostavite da smjesa proključa. Zatim dodajte čokoladu i puter i miješajte dok se ne istopi, pa sklonite sa šporeta. Zatim sipajte vodu i mutite dok ne dobijete glatku smjesu. U vatrostalnu posudu sipajte prvo bijeli fil, a onda i crni, pa ohladite u frižideru. Pospite kakaom.

BONUS VIDEO:

NAJKREMASTIJI CRNO-BIJELI KOLAČ Veličanstven i osvježavajuć ukus, a sve zbog jednog sastojka Aloonline.ba.

aloonline.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima