back to top

Općina Novi Grad u 2024. planirala podršku svim porodicama sa troje djece

Mladi bračni par Merima i Amar Trnka, nedavno su dobili trojke, Merima je prije nešto više od mjesec dana na svijet donijela tri zdrave djevojčice, koje su uz njihovu troipogodišnju kćerkicu, u njihov dom unijele dodatnu sreću i radost, te uljepšale i upotpunile njihov život.
Sretne roditelje četiri djevojčice, u njihovom domu posjetio je načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić sa saradnicima, čestitao im na prinovi, poželio dobro zdravlje i sreću u odgajanju mališana.
“Danas smo posjetili mlade roditelje Merimu i Amara. Sretan sam da su to naši stanovnici, naše komšije i drago mi je da sa njima mogu podijeliti ovu veliku radost. Mladi roditelji će svakako imati našu podršku u velikom i plemenitom zadatku koji je pred njima, a to je odgoj i odrastanje njihove brojne porodice. Općina Novi Grad je prva lokalna zajednica koja je krenula sa pronatalitetnim mjerama. Od 2015. godine se provodi program dodjele jednokratne novčane pomoći za rođenje blizanaca, trećeg i svakog narednog djeteta, a u budžetu za 2024. godinu, osigurana su sredstva za jednokratnu podršku svim porodicama sa troje djece. Dakle, porodice sa troje djece će mjesečno od Općine primati po 75 KM, odnosno 900 KM za godinu. Prije toga u prethodnim godinama pokrenut je program podrške porodicama sa četvoro i više djece. Trenutno je Općina Novi Grad Sarajevo jedina lokalna zajednica koja će provoditi ovakvu vrstu podrške natalitetu, a nadamo se da će to početi i druge općine. Zahvaljujući ukupnom razvoju općine i našim aktivnostima, osigurali smo da naš budžet ove godine iznosi rekordnih 65,8 miliona KM te da može podržati ovakve socijalne programe. Nadamo se da će i u budućnosti Novi Grad, kao Općina koja posluje bez kreditnih zaduženja, uspjeti da osigura sredstva za velika kapitalna ulaganja po kojima smo već prepoznatljivi, ali u isto vrijeme i za socijalne programe poput ovog koji je značajan za natalitet i porodicu, koja je stub društva”, kazao je načelnik Efendić.
Vesela i sretna majka Merima s radošću govori o prvom saznanju da nosi više beba, prvobitno joj je doktor saopćio da se radi o jednoj, a kasnije na ultrazvuku su se vidjele dvije bebe i to je već bilo super i radost, a na trećem su se svi iznenadili i doktori i sestre, priča nam Merima. Iznenađeni saznanjem da će njihov dom biti bogatiji za tri mala bića, Merima i Amar s radošću su prihvatili tu činjenicu i pomalo se pripremali za to.
“Zahvalila bi načelniku Efendiću i njegovim saradnicima što su nas posjetili, nama je valika čast što je sa nama i što dijeli našu radost. Hvala vam puno na svemu, na podršci u svakom obliku, na poklonima i lijepoj atmosferi koju ste donijeli u naš dom. Bebice su izašle iz bolnice, iz inkubatora i oporavljaju se. Jedu dobro, još uvijek smo u nekoj fazi navikavanja, cijela porodica. S obzirom na to da imamo stariju kćerku, malo nam je lakše, ali je sve drugačije sa prijevremeno rođenim bebama, tako da smo morali da učimo sve ispočetka, i presvlačenje i njegu i kupanje. Jako puno je obaveza oko njih. Trenutno smo oboje i otac i ja puno radno vrijeme posvećeni njima, a za poslije ćemo napraviti neku drugu organizaciju. Djevojčica starija ima 3,5 godine i od početka je bila uključena u tok trudnoće i sve smo joj objašnjavali i koliko će biti seka, tako da joj je to zanimljivo, ali nije sad baš pretjerano entuzijastična. Još su malene bebe i mislim da će biti drugačija dinamika u cijeloj porodici kad one malo porastu“, rekla je Merima i istakla da je super to što Općina Novi Grad Sarajevo pomaže roditeljima sa više djece.
„Sa prvim djetetom nismo koristili pomoć, ali sad sa tri bebe i još jednim djetetom, troškovi su jako veliki i bez obzira na sve, lijepo je znati da imate podršku i sa te strane, i meni, a i mužu to jako puno znači“, zaključila je Merima.

www.tvsa.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima