back to top

ORIGINALNI RECEPT ZA TALJATELE BOLONJEZE Cijeli svijet je oduševljen ovim jednostavnim jelom

Sastojci:

450 g mljevenog mesa (po izboru)
1 crni luk
3 čena bijelog luka
1 mrkva
3 štapića celera
120 ml crvenog vina
svež bosiljak
200 g sjecaknog pelata
250 g taljatela
parmezan

Priprema:

U tavu na malo ulja propržite sitno sjeckani crni luk, a kada on omekša dodajte i sitno sjeckani bijeli. Poslije minut dodajte sitno sjeckanu šaragarepu, promiješajte i posle 2 minuta dodajte i sitno sjeckani celer. Promiješajte i pržite još nekih 5-6 minuta dok ne omekša, a onda dodajte i mljeveno meso. Kada se proprži sipajte crveno vino. Posolite i pobiberite, promiješajte, a onda krčkajte dok vino ne ispari. Zatim dodajte sjeckani pelat i sitno seckani bosiljak. Promešajte, poklopite i krčkajte nekih 2 sata. Povremeno promiješajte, a ako vidite da fali tečnosti sipajte malo vode ili bujona. Dok se sos krčka skuvajte taljatele. Procijedite ih i dodajte u gotov sos, pa lijepo sjedinite. Pospite parmezanom i služite.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima