back to top

  • Potpisan sporazum o saradnji Ministarke Mesihović i ministra Kalamujića s Farmaceutskim fakultetom: Usavršavanje mladih istraživača i modernizacija laboratorijske infrastrukture

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade, prof.dr. Adna Mesihović i ministar finansija Kantona Sarajevo, dr. Afan Kalamujić potpisali su danas Sporazum o saradnji s Farmaceutskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu (UNSA) u okviru zajedničkog programa “Usavršavanje mladih istraživača i modernizacija laboratorijske infrastrukture na Univerzitetu u Sarajevu – Farmaceutskom fakultetu”.

Ovaj projekt ima za cilj unapređenje naučnih kapaciteta mladih istraživača i doktoranata na Farmaceutskom fakultetu UNSA. Realizacija će se odvijati kroz usavršavanje na renomiranom naučnom institutu GENOS u Hrvatskoj, poznatom po ekspertizi u analizi DNA i glikobiologiji.

GENOS, prvi privatni DNA laboratorij u regiji, pruža izvrsnu platformu za sticanje ključnih znanja i vještina za napredak u biomedicini i farmaciji. Planirano je poslati sedam do 10 doktoranata na intenzivno usavršavanje u trajanju od sedam do 15 dana u GENOS-u. Projekt također obuhvata nabavku dodatne opreme za laboratorije na Farmaceutskom fakultetu UNSA, te transfer novih metoda koje će mladi istraživači i doktoranti usvojiti tokom boravka u GENOS-u.

Ministrica Mesihović istakla je da je potpisivanje ovog sporazuma nastavak investicija u nauku, visoko obrazovanje i mlade u Kantonu Sarajevo, te da je realizacija samog projekta jedna od planiranih aktivnosti iz Akcionog plana Strategije prema mladima KS.

“Nastavljamo s investicijama u projekte koji imaju za cilj unapređenje nauke, visokog obrazovanja i mladih. S partnerima s Farmaceutskog fakulteta realizovat ćemo projekt koji će unaprijediti istraživačke mogućnosti na UNSA-FFSA, omogućujući mladim istraživačima da steknu napredna znanja i vještine, te podignu kvalitetu svojih doktorskih radova. Laboratorij na UNSA-FFSA bit će opremljeni dodatnom opremom i tehnologijama potrebnim za provođenje inovativnih istraživanja”, ponosno je istakla ministrica Mesihović.

Ministar Kalamujić se osvrnuo na otežan rad mladih istraživača, koji u društvu jako često nemaju dovoljnu podršku za sve sjajne radove i projekte koje poklanjaju društvenoj zajednici Kantona Sarajevo. 

“Kroz ovaj zajednički projekt, pokazujemo suprotno, finansijski ćemo podržati rad mladih istraživača i doktoranata, te im omogućiti usavršavanje, priliku za umrežavanje i promociju njihovih projekata, kao i finansirati nabavku opreme na fakultetu za njihov rad”, naglasio je ministar Kalamujić. 

Realizacija projekta trajat će 18 mjeseci, a procjenjuje se da će preko 200 studenata i akademskog osoblja godišnje imati indirektne koristi od projekta kroz poboljšane uslove za rad i istraživanje. Projekt će povećati konkurentnost fakulteta na međunarodnom nivou i promovisati primjenu personalizirane medicine, što će u konačnici uticati na bolje profesionalne perspektive mladih istraživača i povećati njihov doprinos lokalnoj i globalnoj naučnoj zajednici.

Izvor: ( www.tvsa.ba / Znamo.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima