back to top

ŠEST OKIDAČA ASTME ZA KOJE SE NE BISTE NADALI

Mogu se mijenjati tokom vremena ili čak ovisno o godišnjem dobu.

Hladan zrak može otežati disanje tokom zime, a isti učinak ima pelud u toplije vrijeme. Osim toga, vjerojatno ste čuli za druge uobičajene okidače kao što su grinje, dlake kućnih ljubimaca, onečišćenje i dim cigareta.

Međutim, možda niste znali da hrana poput kobasica, hormonalne promjene, emocije poput stresa ili ljutnje, pa čak i okruženje u kojem radite mogu potaknuti napadaj astme koji je potencijalno opasan za život.

Hrana u kojoj se nalaze sulfiti i histamini

Ako imate astmu, možete biti osjetljivi na sulfite i histamine, koji mogu biti prisutni u određenoj hrani i alkoholu. Njihovo konzumiranje može izazvati simptome kao što su kašalj, teško disanje i nedostatak zraka.

Sulfiti se koriste u nekim prerađenim mesnim proizvodima poput kobasica i hamburgera, u ukiseljenoj hrani i octu, sušenom voću te džemovima od povrća i voća.

Gazirana pića, koncentrati voćnih sokova, sokovi od povrća, također, mogu sadržavati sulfite. Kako biste provjerili sadrži li vaša hrana ili piće sulfite, obratite pažnju na E brojeve od E221 do E228 na etiketama.

ŠEST OKIDAČA ASTME ZA KOJE SE NE BISTE NADALI

Plivanje

Za neke astmatičare plivanje u bazenu moglo bi biti rizično, jer oni sadrže hemikalije poput hlora za uklanjanje bakterija i drugih klica i održavanje vode čistom.

Hlor, kao i dezinficijensi poput izbjeljivača, mogu izazvati napadaj astme. Ako primijetite da vas steže u grudima dok se sunčate uz bazen, to bi moglo značiti da ste osjetljivi na ove hemikalije.

Vaše radno okruženje

Puno vremena provodimo na poslu, pa boravak u okruženju koje izaziva simptome astme može biti problematično.

Profesionalna astma je vrsta astme uzrokovana udisanjem tvari na poslu, poput prašine, para, hemikalija ili čak životinjskog krzna. Možda nećete odmah osjetiti simptome astme na radnom mjestu jer je potrebno neko vrijeme da imunološki sistem postane osjetljiv na ove okidače. Ali kad jednom postanete osjetljivi na neku tvar, mogli biste osjetiti simptome astme sljedeći put kada dođete u kontakt s njom.

Strah, ljutnja i uzbuđenje

Snažne emocije kao što su strah, ljutnja, stres, uzbuđenje, pa čak i smijeh ili plač mogu izazvati simptome astme. To je zato što odgovor vašeg tijela na različite emocije mijenja način na koji dišete.

Na primjer, možete početi hiperventilirati kada ste uzrujani, brzo i duboko dišete, što može dovesti do simptoma astme kao što su kašalj, nedostatak zraka ili stezanje u prsima.

Hormonalne promjene

Hormonalne promjene uzrokovane mjesečnicom, trudnoćom ili menopauzom mogu biti okidači astme, iako još nije jasno zašto. Jedna je teorija da bi hormonalne promjene mogle povećati upalu u dišnim putovima.

Dok se kod nekih žena simptomi pogoršavaju tokom trudnoće, druge primjećuju poboljšanje, a neke, pak, ne primjećuju nikakvu promjenu.

Tokom perimenopauze neke žene s astmom primjećuju da su im se simptomi pogoršali. Neke, čak, mogu dobiti astmu prvi put nakon menopauze.

Mirisne svijeće i štapići

Paljenje mirisne svijeće može se činiti umirujuće, ali ona prilikom gorenja ispušta čestice i druge zagađivače koji, kada se udahnu, mogu iritirati dišne ​​puteve.

Paljenje samo jedne svijeće u sobi može znatno povećati koncentraciju čestica u zraku.

Mirisni štapići mogu biti još gori za astmu, pošto ispuštaju preko 100 puta više čestica nego svijeće. Postoje čak i dokazi da se mirisni štapići povezuju s plućnim bolestima, pa ih treba izbjegavati.

Mirisne svijeće, također, sadrže hemikaliju koja se zove formaldehid, ali ako ih koristite samo povremeno, malo je vjerojatno da će predstavljati veliki zdravstveni rizik.

ŠEST OKIDAČA ASTME ZA KOJE SE NE BISTE NADALI first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima