back to top

SLUČAJ U SUSJEDSTVU: UČENIK ZAVRŠIO U ZATVORU NAKON PRIJETNJI U ŠKOLI

SLUČAJ U SUSJEDSTVU: UČENIK ZAVRŠIO U ZATVORU NAKON PRIJETNJI U ŠKOLI

Prošle godine je zbog teškog incidenta 16-godišnjak završio u istražnom zatvoru jer je na školskom hodniku prijetio razrednim kolegama. Ustavni sud je sada utvrdio da je tinejdžeru prekršeno pravo na ličnu slobodu što ga garantira Ustav RH.

Iako je advokatica tinejdžera tražila da mu se odredi blaža mjera, on je zadržan u istražnom zatvoru, piše N1. Ignorirano je i to što su njegovi roditelji bili spremni uzeti bolovanje te prilagoditi radno vrijeme kako bi bili uz svog sina.

Sucu istrage, koji je odlučivao o zahtjevu tužilaštva da se tinejdžera pritvori, bilo je važno samo ono što je napravio u školi.

SLUČAJ U SUSJEDSTVU: UČENIK ZAVRŠIO U ZATVORU NAKON PRIJETNJI U ŠKOLI

PRIJETIO UČENICIMA DA ĆE IH UBITI, ZAKLATI I ZAPALITI

Ustavni sud je rekonstruirao da je tinejdžer sredinom oktobra 2023. tokom odmora na školskom hodniku prišao četvorici učenika svog razreda i jednog od njih bez ikakvog povoda poprskao suzavcem.

U idućem trenutku je šakom u kojoj je imao bokser zamahnuo prema kolegi, piše N1. Drugi učenik ga je spriječio u daljnjem napadu. Potom je 16-godišnjak iz džepa izvadio nož skakavac i počeo prijetiti: “Sve ću vas zaklati, sve ću vas pobiti, bacit ću u razred molotovljev koktel, sve ću vas pobiti i zapaliti.”

Poslije toga je razrednik uspio savladati tinejdžera. Učenik mu je rekao: “Oni nisu zaslužili da žive, vratit ću se ja u školu, zapalit ću školu, sve ću vas pobiti.”

I KOD DIREKTORA GOVORIO DA ĆE SVE POBITI, A ISTO REKAO I POLICAJCIMA

Kasnije je i u uredu direktora nekoliko puta ponovio da će zapaliti školu i sve ih pobiti, a isto je ponovio i pred policajcima koji su pozvani na intervenciju.

Tinejdžer je svojim činom uplašio ostale učenike, ali i zaposlenike škole te je zato prijavljen zbog prijetnje, ali i pokušaja nanošenja teških povreda. Nakon što je priveden na sud, tinejdžeru je određen istražni zatvor jer je sudac istrage zaključio kako bi mogao ponoviti kaznena djela za koja ga se tereti.

Nakon incidenta dječak je dvije sedmice proveo na liječenju, a potom je sve priznao.

ADVOKATICA: OVOM DJEČAKU TREBA LIJEČENJE, A NE ZATVOR

Tokom ročišta za određivanje istražnog zatvora 16-godišnjak je tvrdio da se osjeća puno bolje.

  • Uzimao sam terapiju i ne osjećam nikakvu negativnu energiju. Nemam potrebu napraviti ništa od onoga što piše na ovom papiru. Ispričavam se svima koje sam uplašio, svim učenicima u mom razredu, kao i profesoru – rekao je.

Tinejdžer je u međuvremenu izbačen iz škole. Njegovi roditelji, koji do tada nisu bili svjesni da njihov sin ima ikakvih psihičkih problema, odlučili su prilagoditi svoje poslovne obveze kako bi se mogli više posvetiti svom djetetu.

  • S obzirom na sve to te prema Konvenciji o pravima djeteta, smatram da je Državno odvjetništvo trebalo predložiti neku drugu mjeru, a ne istražni zatvor. Smatram i da bi se nekom mjerom opreza ili istražnim zatvorom u domu mogla postići ista svrha. Dobio je i terapiju protiv psihotičnih stanja, a nisam sigurna može li se ta vrsta liječenja uopće provoditi u zatvorskim uvjetima. Ovom dječaku treba liječenje, a ne zatvor – kazala je advokatica tinejdžera, a to je ponovila i u ustavnoj tužbi.

ODLUKA USTAVNOG SUDA

U presudi je Ustavni sud utvrdio da je tinejdžeru, iako je počinio doista teško kazneno djelo, povrijeđeno pravo na slobodu. U rješenju u kojem je 16-godišnjaku određen istražni zatvor nema obrazloženja zašto je baš morao ostati iza rešetaka te zašto mu nije određena neka blaža mjera, piše N1.

  • Zbog toga je maloljetniku povrijeđeno pravo na ličnu slobodu garantirano Ustavom RH – zaključilo je vijeće Ustavnog suda na čelu sa sucem Rajkom Mlinarićem.

(E.F. / N1)

The post SLUČAJ U SUSJEDSTVU: UČENIK ZAVRŠIO U ZATVORU NAKON PRIJETNJI U ŠKOLI first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima