back to top

JEDNOSTAVAN I UKUSAN RUČAK Dva jela od krompira koje svako može da spremi

Krompir je vrlo popularna namirnica, a bez mnogo truda možete napraviti ukusan ručak. Spremili smo vam dva predloga.

Kada nemate puno vremena, pečeni krompir je dobra opcija, ali dajemo prijedlog kako da unapredite pripremu i da ukusom zadivite i sebe i druge.

ZAPEČENI KROMPIR SA JOGURTOM

Potrebno je:

  • 4-5 većih krompira
  • dvije kašike ulja
  • dvije kašike gustog jogurta/grčki jogurt
  • kašičica soli
  • četvrtina kašičice bibera ili ljute paprike
  • pola kašičice mente
  • pola kašičice timijana

Priprema: Oljuštite krompir, isjecite na kriške i prelijte jogurtom izmiješanim sa začinima. Pecite u podmazanom plehu ili na pek papiru, oko 40 minuta, na temperaturi od 200 stepeni.

MUSAKA SA SIROM

Potrebno je:

  • 2,5 kg krompira
  • 2dl mlijeka
  • 3dl kisele pavlake
  • dva crna luka
  • 50g tvrdog sira
  • lovorov list
  • čen bijelog luka
  • maslac
  • so i biber

Priprema: U posudu sipajte mlijeko i dodajte bijeli luk i lovorov list, prokuvajte 2-3 minuta, a zatim luk i lovor izvadite, a mlijeko ostavite da se ohladi. Nakon toga dodajte u mlijeko kiselu pavlaku i malo posolite. Crni luk isjecite na kolutove i dinstajte ga na maslacu.

Krompir isjecite na tanje kolutove. Dublju posudu za pečenje premažite maslacem. Po dnu složite kolutove krompira, zatim dodajte dinstan luk, a zatim opet poređajte krompir i začinite ga biberom i solju. Zatim krompiru dodajte mlijeko i pavlaku, prenosi Super žena.

Posudu prekrijte alu folijom i ubacite je u zagrijanu rernu (180 stepeni) na 45 minuta. Zatim narendajte sir i vratite musaku u rernu na još nekoliko minuta.

Prijatno!

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima